четвер, 28 жовтня 2010 р.

ГРАД закликає громадян не допустити фальсифікацій на виборах

ГРАД (Дніпропетровський громадянський актив) нагадує, що фальсифікації під час виборів є порушенням закону. Згідно зі ст. 157-159 Кримінального кодексу України вважаються злочином і підлягають покаранню наступні дії:

1. Голосування одним виборцем більше одного разу. Карається штрафом до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, виправними роботами на термін до двох років, або позбавленням волі до трьох років.
2. Незаконне знищення або пошкодження виборчої документації. Карається обмеженням волі на термін до п’яти років або позбавленням свободи до 4 років, або позбавленням свободи до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

3. Перешкоджання вільному здійсненню громадянином його виборчого права, перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, члена виборчої комісії або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх службових повноважень, поєднані з підкупом, насиллям, обманом або примусом, знищенням або пошкодженням майна і т.д. Карається штрафом до тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян, обмеженням свободи терміном до п’яти років, або позбавленням свободи терміном до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади.
4. Незаконне виготовлення, зберігання або використання незаконно виготовлених виборчих бюлетенів, незаконна передача бюлетеня іншій особі, викрадення або приховування бюлетеня, виборчого протоколу, підписання членами виборчої комісії виборчого протоколу до остаточного підрахунку голосів, незаконне внесення змін після його заповнення, навмисне надання членом виборчої комісії можливості проголосувати за іншу особу або проголосувати більше одного разу у ході голосування, надання виборчого бюлетеня особі, не включеній до списку виборців на відповідній виборчій дільниці, надання виборцю заповненого виборчого бюлетеня. Карається штрафом до тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або виправними роботами на термін до двох років, або обмеженням свободи на строк до п’яти років, або позбавленням волі до шести років із позбавленням права обіймати певні посади.
Помітивши ознаки зазначених злочинів, варто спробувати зафіксувати порушення на відео або фото за допомогою мобільного телефону або інших доступних засобів, знайти свідків, звернутися до офіційних спостерігачів, уповноважених осіб, членів виборчих комісій, представників ЗМІ та правоохоронців.
ГРАД закликає поставити під громадський контроль чесність і прозорівсть проведення виборів.

P.S.Шановні колеги,
прохання поширити інформацію про загрозу фальсифікацій під час виборів, відповідальність за злочин і заклик до громадського контролю.

Контактна інформація : тел. (056)789-08-97; електронна пошта: dniprograd.info@ukr.net

Немає коментарів:

Дописати коментар